Mirka Cingelová je medovnikárka a najradšej zdobí svadobné srdiečka

16.08.2008 Levoča

Levoča 16. augusta (TASR) - Sladké, voňavé a navyše aj romantické sú svadobné srdiečka s veršíkmi, ktoré najradšej zdobí podľa vlastnej fantázie medovnikárka Miroslava Cingelová z Ružomberka.
Ako jedna z účastníčok Karpatského remeselného trhu v Levoči prezentovala v piatok a dnes svoju zručnosť \"naživo\". Na želanie písala bielou polevou na srdiečka venovania a rôzne odkazy, najčastejšie \"ľúbim ťa\".
Medovnikárstvu sa venuje trinásty rok. Ako absolventka Strednej odbornej školy textilnej sa k romantickej práci dostala prozaicky - bola nezamestnaná a početná rodina potrebovala každú korunu.
\"Rada robím detské vzory, rôzne zvieratká, autíčka, ktorým nesmie chýbať úsmev. Deťom by sa mal medovníček páčiť a priniesť im radosť, \" priblížila sladký a voňavý sortiment majsterka tradičného remesla. Najmä mladí ľudia a dvojice najčastejšie kupujú srdiečka, na ktoré nechávajú napísať nežné prezývky ako chrobáčikovi, mackovi a podobne. \"Mojou srdcovou záležitosťou sú svadobné srdiečka s romantickým textom. Sú to dve spojené medovníkové srdcia a vyjadrujú vzťah dvoch ľudí. Často ich kupujú aj k výročiu svadby, \" prezradila Cingelová. Za najnáročnejšiu ozdobu považuje už skúsená medovnikárka tzv. filetový vzor na spôsob čipky. Vyžaduje si trpezlivosť a dobré oči. \"Je to však dielko, ktoré naozaj poteší, \" dodala.
 

Vyberte región